Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść makaron
Co zjeść burger
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Burger

Burgery wyrastają na jedno z ulubionych dań, najchętniej zamawianych w restauracjach. Jeszcze kilka lat temu kojarzone przede wszystkim z fast foodami, dziś burgery w różnych odsłonach można znaleźć nawet w wysokiej klasy restauracjach. Coraz popularniejsze stają się także burgerownie, czyli restauracje specjalizujące się w tej konkretnej potrawie i oferujące burgery w różnych wersjach. Burgerownie to prawdziwy raj dla wszystkich miłośników mięsa z dodatkami w bułce. Burger to już nie tylko szybka przekąska z sieciowej restauracji, jeśli jeszcze się o tym nie przekonałeś, koniecznie wybierz się na burgera.

Co to jest burger?

Najogólniej rzecz ujmując, burger to płaski kotlet z różnymi dodatkami pomiędzy dwoma częściami pieczywa. Dodatki to najczęściej warzywa świeże i marynowane, może być także ser, w grę wchodzą rówież sosy. W kwestii dodatków nie ma praktycznie ograniczeń, można znaleźć burgery zupełnie nietypowe, dalekie od standardowych, z nieoczywistymi dodatkami. Burger, podobnie jak pizza, jest daniem plastycznym i wariacje na jego temat zależą właściwie wyłącznie od kucharza. Burgery jako takie z założenia są daniem mięsnym, ale mogą być przygotowane także w wersji wegetariańskiej. W zależności od rodzaju użytego pieczywa, burger może być również bezglutenowy.

Burger to fast food, czy nie?

Burger często kojarzony jest z daniem typu fast food i w zasadzie nic w tym dziwnego - to danie spopularyzowały głównie sieciowe restauracje oferujące szybkie jedzenie. Forma dania, która pozwala złapać całość w dłoń i jeść nawet w marszu, także wpisuje się w schemat fast foodu. To wszystko się zgadza, jednak burger wcale nie musi być daniem typu fast. Burgery przygotowywane z wysokiej jakości produktów, zawierające wiele starannie dobranych dodatków tworzących łącznie pełny bukiet smakowy, mogą być także daniem prawdziwie wykwintnym. Bardzo duże znaczenie tutaj ma także rodzaj i jakość mięsa, dobra wołowina będzie kosztowała znacznie więcej niż słabej jakości zamiennik.
 
Ceny burgerów są różne. W zależnośni od miejsca i użytych do przygotowania potrawy składników, danie może kosztować od kilku do kilkudziesięciu złotych. Przeważnie dobrej jakości burger w charakterze dania obiadowego w restauracji to koszt w przedziale 20-30 złotych. Burgery przyrządzone z wykorzystaniem wyjątkowych, najwyższej jakości składników, można znaleźć nawet w ekskluzywnych restauracjach i ich koszt może być wówczas znacznie wyższy.