Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść makaron
Co zjeść burger
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Ceny OK

Ceny OK - restauracje średniej klasy

Bardzo trudno jest odpowiedzieć na pytanie, czy w danej restautacji jest tanio czy drogo. Te pojęcia są bardzo względne, zarówno jeśli chodzi o wysokość kwoty przeznaczonej na wyjście do restauracji, jak i o ocenę dań i wartość wydanych pieniędzy. Czasami zdarza się zjeść niby tanio, ale niesmacznie i danie niskiej jakości, co powoduje uczucie niepotrzebnie straconych pieniędzy i zbędnego wydatku. Innym razem być może wyjście do restauracji mocniej uderzyło po kieszeni, za to prawdziwe zadowolenie z kosztowanych dań i atmosfery w lokalu zostało na bardzo długo; co w efekcie dało ocenę tej wizyty w restauracji jako wartą każdej wydanej złotówki i w konsekwencji nie wydaje się być drogo.

Dobry stosunek jakości do ceny w restauracji

Sekret tkwi w stosunku ceny do jakości dania. Jeżeli w relatywnie umiarkowanej cenie, w danej restauracji można zjeść bardzo dobre danie z wartościowych składników, to ta relacja ceny i jakości jest zachowana i bardzo dobra. Jeśli restauracja proponuje ceny nieco wyższe niż standardowe, ale za tą cenę dostaje się wyjątkowe, pozytywnie wyróżniające się danie, to taka cena też jest OK. Ceny dań obiadowych w takich restauracjach zwykle wahają się od 20 do 50 złotych.
 
Takie restauracje są świetnym wyborem na wspólne wyjście dla osób o różnych preferencjach co do cen dań i różnych zasobnościach portfela. Każdy bez problemu znajdzie coś dla siebie, nie obawiając się, że wszystkie pozycje w menu będą zbyt drogie lub z kolei menu będzie zbyt proste i mało wyszukane. Tego typu miejsca są idealne również na okazjonalne wyjścia do restauracji, uczczenie ważnego dnia czy po prostu poszerzanie kulinarnych doznań i szukanie nowych smaków.
 
Wizyta w restauracji średniej klasy o zróżnicowanych cenach (np. od pierogów za kilkanaście złotych po stek za dobre kilkadziesiąt złotych), to także bardzo dobry wybór, jeśli planuje się dłuższe posiedzenie przy stole i posiłek składający się z kilku dań. Taka rozpiętość cenowa daje duże pole manewru i wyboru przy planowaniu całego swojego zamówienia; czyli można np. wybrać zupę dnia i proste danie główne w rozsądnej cenie, a za to zaszaleć z wyszukaną przystawką i wykwintny deser w nowatorskiej odsłonie. Bilans kosztów będzie się zgadzał i ogólnie wypadnie całkiem korzystnie.