Dziczyzna to mięso ze zwierzyny leśnej, pozyskiwane poprzez myślistwo. Wśród rodzajów dziczyzny, które wykorzystuje się do przygotowania dań kuchni myśliwskiej, znajduje się głównie mięso z dzika, sarny i jelenia. Poluje się także na dzikie ptactwo, które również jest chętnie używane w potrawach z dziczyzny. Należą do nich m.in. bażant, dzika kaczka czy przepiórka. W daniach z dziczyzny nie zabraknie także innych darów lasu, jak grzyby czy owoce runa leśnego.
Sekret smaku kuchni myśliwskiej - przyprawy
Mięso dzikich zwierząt jest zdrowe i wartościowe, ze względu na swoje walory bardzo cenione przez smakoszy. Sekret smaku dań z dziczyzny leży także w przyprawach. Używane są zioła takie jak rozmaryn, kolendra, mięta, szałwia, tymianek, cząber czy kminek. Z dziczyzną bardzo lubi się także jałowiec oraz czosnek. Istotną rolę ogrywają także marynaty do dziczyzny, które często przygotowywane były na bazie czerwonego wina lub miodu.
Gdzie można zjeść dania z dziczyzny?
Restauracje, w których zjesz dania kuchni myśliwskiej, często współpracują z lokalnymi kołami łowieckimi i pozyskują od myśliwych świeże mięso wysokiej jakości. Dziczyznę można znaleźć nie tylko w restauracjach z kuchnią typowo myśliwską, ale często też w restauracjach oferujących dania kuchni staropolskiej. W przypadku restauracji znajdujących się w okolicach słynących z urodzajnych lasów, dania z dziczyzny pojawiają się także w restauracjach bazujących na produktach miejscowych.