Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść makaron
Co zjeść burger
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Dziczyzna

Dziczyzna to mięso ze zwierzyny leśnej, pozyskiwane poprzez myślistwo. Wśród rodzajów dziczyzny, które wykorzystuje się do przygotowania dań kuchni myśliwskiej, znajduje się głównie mięso z dzika, sarny i jelenia. Poluje się także na dzikie ptactwo, które również jest chętnie używane w potrawach z dziczyzny. Należą do nich m.in. bażant, dzika kaczka czy przepiórka. W daniach z dziczyzny nie zabraknie także innych darów lasu, jak grzyby czy owoce runa leśnego.

Sekret smaku kuchni myśliwskiej - przyprawy

Mięso dzikich zwierząt jest zdrowe i wartościowe, ze względu na swoje walory bardzo cenione przez smakoszy. Sekret smaku dań z dziczyzny leży także w przyprawach. Używane są zioła takie jak rozmaryn, kolendra, mięta, szałwia, tymianek, cząber czy kminek. Z dziczyzną bardzo lubi się także jałowiec oraz czosnek. Istotną rolę ogrywają także marynaty do dziczyzny, które często przygotowywane były na bazie czerwonego wina lub miodu.

Gdzie można zjeść dania z dziczyzny?

Restauracje, w których zjesz dania kuchni myśliwskiej, często współpracują z lokalnymi kołami łowieckimi i pozyskują od myśliwych świeże mięso wysokiej jakości. Dziczyznę można znaleźć nie tylko w restauracjach z kuchnią typowo myśliwską, ale często też w restauracjach oferujących dania kuchni staropolskiej. W przypadku restauracji znajdujących się w okolicach słynących z urodzajnych lasów, dania z dziczyzny pojawiają się także w restauracjach bazujących na produktach miejscowych.