Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść makaron
Co zjeść burger
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Jak wybrać restaurację

Jak wybrać restaurację

Chyba każdy z nas chcąc zjeść coś w nowym miejscu zastanawia się, jak dobrze wybrać restaurację. Wizyta w restauracji ma być przecież przyjemnym wydarzeniem i dostarczyć pozytywnych wrażeń kulinarnych, a nie rozczarowaniem i żalem z powodu nerwów i/lub źle wydanych pieniędzy. Chcemy, aby posiłek w restauracji był czymś godnym zapamiętania ze względu na miło spędzony czas i doznania smakowe, ale bynajmniej nie z powodu nieprzyjemności czy zawodu. Aby nie być zawiedzionym, warto wiedzieć, na co trzeba zwrócić uwagę wybierając restaurację.
 
Wstępny wybór restauracji zależy przede wszystkim od sytuacji - czy chodzi o restaurację wyłącznie w danym mieście, czy też serwującą dania konkretnej kuchni, czy po prostu poszukiwana jest dobra restauracja w najbliższej okolicy. Trzeba więc dokonać wstępnej selekcji, które miejsca w danym momencie wchodzą w grę. Oczywiście informacje o działających restauracjach można znaleźć w sieci, idealnym miejscem do przeglądania restauracji wyselekcjonowanych według Twoich kryteriów jest nasza wyszukiwarka. Kieruj się ofertą restauracji, jej wystrojem i klimatem oraz rzecz jasna opiniami.
 
Kiedy już wstępnie wybierzesz, jakie restauracje bierzesz pod uwagę, przechodzisz do kolejnego etapu - czyli dokonujesz ostatecznego wyboru miejsca, w którym chcesz zjeść. Na co powinieneś zwrócić uwagę, zanim zajmiesz miejsce przy stoliku i złożysz zamówienie? Pamiętaj o kilku wskazówkach, czym kierować się przy wyborze restauracji, aby uniknąć rozczarowania i być zadowolonym ze swojego posiłku. Przed Tobą krótki poradnik, jak dobrze wybrać restaurację.

Wygląd, klimat i inni goście - po tym poznasz dobrą restaurację

Twoja czujność powinna być już wzmożona w chwili wejścia do restauracji. Rozejrzyj się i zwróć uwagę, czy są inni goście. Ich brak czy mała ilość w małej restauracji nie musi od razu przekreślać restauracji, może akurat trafił się taki moment. Niemniej, jeżeli przez dłuższą chwilę jest pusto i nie wchodzi nikt nowy, to już coś znaczy. Jeśli goście są, dyskretnie rzuć okiem, czy jedzą ze smakiem i jak prezentują się ich dania. Smakowity wygląd potraw plus zadowoleni goście to jedna z najlepszych wizytówek restauracji.
 
Od wejścia zwróć także uwagę na zapach unoszący się w powietrzu oraz czystość. W dobrej, wartej uwagi i godnej polecenia restauracji jest tylko jeden możliwy zapach - świeża woń smakowitego jedzenia, od której człowiek z miejsca robi się głodny. Żadnego zapachu starego tłuszczu, żadnego zapachu kurzu, ale też intensywnego, drażniącego zapachu detergentów. W kwestii czystości nie chodzi tu rzecz jasna o test białej rękawiczki czy zaglądanie we wszystkie możliwe zakamarki, ale jeśli już pobieżny rzut okiem wystarczył, aby dostrzec zaniedbania na tym polu, to jest to jasny sygnał ostrzegawczy. Jeśli na sali jadalnej nie jest zbyt czysto, to i w kuchni można się spodziewać istotnych niedociągnięć. 
 
Rzuć okiem także na obsługę restauracji. Domowa, ciepła atmosfera wyjątkowych restauracji do w dużej mierze także wynik tego, jacy ludzie wkładają tam swoje serce. Na pierwszy ogień wiadomo, idzie obsługa sali jadalnej - to oni stanowią wizytówkę zespołu dla nowo przybyłego gościa. Skupiona na gościach, przyjaźnie nastawiona i profesjonalna obsługa to również ważny i często miarodajny wyznacznik poziomu restauracji.
 
Jeżeli po wejściu do restauracji, czujesz się tam komfortowo, nabierasz apetytu na jedzenie i nie dostrzegasz żadnych oznak wywołujących Twoje obawy, śmiało zajmij miejsce. Jeśli z kolei coś sprawiło, że nie czujesz się zupełnie dobrze i masz wrażenie, że coś jest nie tak - zmień lokal i idź sprawdzić kolejne miejsce ze swojej listy wstępnie wyselekcjonowanych restauracji. Nie masz obowiązku zostać i coś zamówić tylko dlatego, że już jesteś w środku.

Karta dań - menu prawdę Ci powie

Po zajęciu stolika, a przed złożeniem zamówienia, masz jeszcze jedną ważną kwestię, na którą warto zwrócić uwagę. Chodzi o menu. Istnieje przekonanie, że dobra karta to krótka karta, ale jeśli dostaniesz do ręki menu w postaci prawdziwej książki - nie zrażaj się, najpierw je otwórz. Czasami okazała w swej formie karta dań, po otwarciu ukazuje prawdziwą przyczynę swoich rozmiarów. Dzieje się tak w przypadku karty, która zawiera zdjęcia i rozbudowane opisy serwowanych potraw. Wówczas może się okazać, że menu jest stosunkowo niewielkie, ale jedynie forma graficzna karty decyduje o jej rozmiarach.
 
Jeżeli jednak okaże się, że lista dań dosłownie nie ma końca i menu składa się z kilkudziesięciu (!) pozycji, to powinno dać do myślenia. Nie ma właściwie sposobu, aby przy tak rozbudowanej karcie wszystkie potrawy były pierwszej świeżości, przygotowywane na bieżąco i z najwyższej jakości składników. Zbyt rozbudowana karta powinna zapalić lampkę ostrzegawczą. Prawdopodobnie w najlepszym razie należy się tu spodziewać dań przyrządzanych w oparciu o gotowe półprodukty, przygotowywane wcześniej na zapas. W najgorszym zaś razie, spodziewać można się w zasadzie wszystkiego. Włącznie z tym, że następnym punktem do odwiedzenia będzie apteka.
 
Zwróć uwagę na to, czy karta jest spójna. Jeśli w karcie znajdziesz dania rozmaitych kuchni, a do tego karta jest obszerna - nie ma szans, aby wszystkie dania były na wysokim poziomie. Istotne są także sezonowe akcenty w menu. Ogromna większość restauracji na poziomie wykorzystuje w swoich potrawach produkty sezonowe, świadczy to o używaniu przez restaurację świeżych, lokalnych składników. Co za tym idzie, można się tam spodziewać smacznych dań wysokiej jakości.

Stosunek jakości do ceny

Jeśli do tej pory oględziny restauracji wypadły pomyślnie, miejsce odpowiada Ci swoją atmosferą, zapachy są bardzo obiecujące, inni goście wyglądają na zadowolonych, a obsługa jest profesjonalna i pozytywnie nastawiona do gości, to praktycznie można odtrąbić sukces. Na sam koniec zwróć uwagę jeszcze tylko na jedną rzecz - odnieś całokształt swoich obserwacji do proponowanych przez restaurację cen.
 
Jeżeli ceny w restauracji wypadają relatywnie wysoko w porównaniu do innych podobnych miejsc, to jasne, że masz prawo oczekiwać więcej. Jeżeli zaś ceny są naprawdę niskie, to nie ma co się oszukiwać - nie nastawiaj się na bardzo wyszukane danie czy też ogromną porcję. Oczywiście, także w przypadku niedrogich restauracji potrawy mogą być przepyszne i przygotowywane z fantastycznych składników - nawet bardzo proste danie może absolutnie zachwycić smakiem dzięki jakości użytych produktów oraz umiejętnościom kucharza. W drugą stronę działa to identycznie: wyższe ceny w restauracji wcale nie są gwarancją, że jedzenie będzie dobre.
 
Sedno tkwi w tym, by odnieść swoje oczekiwania do typu i poziomu restauracji, którą odwiedzasz. Wówczas unikniesz rozczarowania na zasadzie, że spodziewałeś się czegoś innego. Elegancka restauracja z wyszukanymi daniami zawsze będzie czymś innym niż niewielki bar z polskimi potrawami obiadowymi  - a z obu miejsc można wyjść równie zadowolonym.