Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść makaron
Co zjeść burger
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Jedzenie na wynos

Niemal wszystkie restauracje proponują możliwość zabierania dań na wynos. Bardzo często jako udogodnienie jest dostępna opcja złożenia zamówienia telefonicznie i umówienia godziny odbioru - gotowe dania czekają spakowane i gotowe do zabrania. Jest to wygodna opcja w sytuacji, kiedy brakuje czasu na spokojne zjedzenie w restauracji czy odbiera się posiłki dla większej ilości osób, a wspólne spotkanie na jedzenie w restauracji jest w danej chwili niemożliwe.
 
Jedzenie na wynos - niby sprawa prosta, nie wymagająca komentarza. A jednak wiele osób ma pewne obawy dotyczące zabierania jedzenia ze sobą. Pierwszą najczęściej podnoszoną kwestią w tym temacie są obawy o staranność przygotowania dania, czy jest ona identyczna jak w przypadku jedzenia na miejscu. Drugą wątpliwością trapiącą gości restauracji, którzy chcieliby zabrać danie na wynos, jest kwestia opakowania - czy materiał, z którego jest wykonany, nie ma negatywnego wpływu na smak i walory dania.

Czy dania na wynos nie odbiegają jakością od tych serwowanych na miejscu?

W dobrych, sprawdzonych restauracjach, nie ma żadnej różnicy w kwestii przygotowania dania, które będzie odbierane przez gościa na wynos. Zamówienie zaczyna być realizowane o odpowiedniej porze, by było świeżo gotowe na umówioną godzinę. Nie jest tak, że danie przygotowuje się wcześniej, w międzyczasie przechowuje w lodówce lub co gorsza poza nią, a chwilę przed czasem odbioru jest ledwie odgrzewane. Aby uniknąć rozczarowań, na wynos lepiej zamawiać jedzenie ze sprawdzonych miejsc. Warto posiłkować się opiniami innych, a najlepiej przekonać się na własnej skórze - spróbować jakiegoś dania w restauracji, a innym razem zamówić to danie na wynos. Wówczas będzie można wyrobić sobie pogląd, czy potrawy nie odbiegają od siebie jakością.

Opakowania do jedzenia - czy one wpływają na walory dania? 

Z założenia, opakowania mogą być tylko takie, które nie będą wywierały negatywnego wpływu na smak dania. Materiały, z jakich produkowane są opakowania do jedzenia na wynos, muszą być neutralne dla produktów spożywczych. Nie można używać do tego celu opakowań bez atestów, nie spełniających wymogów, kiepskiej jakości. Muszą one pozwolić na utrzymanie i możliwie jak najdłuższe zachowanie ciepła. Wykorzystywane są różne materiały, od form papierowych przez styropianowe po plastikowe, dobierane odpowiednio do danego rodzaju dania.

Czy w restauracji wypada poprosić o spakowanie na wynos niezjedzonej części dania?

A jak to jest z zabieraniem tylko części dania ze sobą? Zdania na ten temat są podzielone. Niektórzy odbierają taką prośbę jako nietakt, inni uważają, że zapłaciło się za całość dania, więc jak najbardziej można wymagać spakowania reszty. Cóż, jak zwykle najlepszy będzie złoty środek, a doradcą powinien być zdrowy rozsądek. Jeżeli na przykład ktoś wybierze się na kameralną kolację rodzinną, i po zupie oraz przystawce okaże się, że nie jest już w stanie rozprawić się z daniem głównym które zamówił, nie będzie nic złego w skierowaniu do kelnera prośby o zapakowanie reszty dania na wynos. W końcu takie pozostawione jedzenie zostanie po prostu wyrzucone i będzie zmarnowane. Prośba o pakowanie reszty jedzenia nie powinna paść np. po kolacji biznesowej, albo jeśli pozostała ilość jest naprawdę niewielka.