Kuchnia fusion
Kuchnia fusion jest szczególnie modnym trendem kulinarnym. Gotowanie w stylu fusion to nic innego, jak łączenie różnych tradycji i nurtów kulinarnych, a także adaptowania różnych egzotycznych kuchni do rodzimych dań tradycyjnych. Kuchnia fusion to także połączenie gotowania tradycyjnego z nowoczesnym podejściem do kuchni. Innymi słowy, kuchnia fusion to po prostu łączenie różnych styli kulinarnych.
Kuchnia fusion - eksperymentalne rozwiązania
Dania kuchni fusion bardzo często smakiem daleko odbiegają od tradycyjnych połączeń smakowych. Przykładem może tu być chociażby łączenie smaków znanych z kuchni japońskiej, czyli np. zakwaszanego ryżu, alg, imbiru, ze smakami kuchni indyjskiej, jak kurczak i curry. Innym osobliwym połączeniem, które jednak znajduje wielu zwolenników, jest łączenie w jednym daniu mięsa i ryby. Oryginalne połączenie smakowe, które wydawać by się mogło z góry skazane na niepowodzenie, odpowiednio przyrządzone może stanowić spójną całość i bardzo ciekawe rozwiązanie.
Tradycyjne dania w nowej odsłonie
W kuchni typu fusion znajdziemy także dania, które są znane z kuchni tradycyjnej, ale w zupełnie nowej odsłonie. I tak powstają rozmaite wariacje na temat takich dobrze znanych potraw jak pierogi, gołąbki, kotlety i mnóstwo innych. Odwiedzanie restauracji serwujących tego rodzaju dania typu fusion to bardzo dobry sposób na spróbowanie nowych smaków dla osób, które generalnie stronią od nowych dań i z obawą podchodzą do nieznanych potraw.
Warto wspomnieć także o tym, że wiele już znanych i lubianych dań kuchni fusion to tak naprawdę nic innego jak zaadaptowane dawno temu dania, które przywędrowały na dany teren wraz z ludnością napływową. Bardzo wyrazistym przykładem istnienia takiej kuchni jest fuzja, do której doszło w Stanach Zjednoczonych - przybysze z Włoch przynieśli ze sobą swoje upodobania kulinarne, które na amerykańskim gruncie dotarły się i nabrały bardziej miejscowego charakteru. Tak powstała chociażby znana i powszechnie lubiana na całym świecie amerykańska pizza na grubym cieście z dużą ilością składników.
Kuchni fusion zatem nie należy się bać. Rozwiązania, które mogą się wydawać kontrowersyjne lub pozornie nie pasujące do siebie, umiejętnie przygotowane przez zdolnego szefa kuchni zgodnie z jego wizją, mogą stać się naprawdę wyjątkowym daniem. Pod adresem potraw kuchni fusion czasem pada zarzut, że w postaci takich potraw maskowane bywają nieraz produkty, które nie są już pierwszej świeżości. Z tego względu trzeba starannie i dokładnie wybierać i sprawdzić restaurację, do której zamierza się wybrać na tego typu dania.
Dania odchudzone - kuchnia fusion sprzymierzeńcem diety
Dużym atutem kuchni fusion jest także tendencja do "odchudzania" dań, czyli stosowania mniej kalorycznych, lżejszych zamienników w potrawach, które w swojej klasycznej postaci są ciężkostrawne. W smaku takie dania mogą do złudzenia przypominać swoje tradycyjne wersje, ale wartość odżywcza i liczba kalorii będzie już inna. Czasem wystarczy zamiana np. mięsa wieprzowego na chudy drób, a odpowiednie przyprawienie dopełni dzieła i pozwoli na wyczarowanie bliźniaczego dania w wersji dietetycznej.