Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść makaron
Co zjeść burger
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Kuchnia fusion

Kuchnia fusion

Kuchnia fusion jest szczególnie modnym trendem kulinarnym. Gotowanie w stylu fusion to nic innego, jak łączenie różnych tradycji i nurtów kulinarnych, a także adaptowania różnych egzotycznych kuchni do rodzimych dań tradycyjnych. Kuchnia fusion to także połączenie gotowania tradycyjnego z nowoczesnym podejściem do kuchni. Innymi słowy, kuchnia fusion to po prostu łączenie różnych styli kulinarnych.

Kuchnia fusion - eksperymentalne rozwiązania

Dania kuchni fusion bardzo często smakiem daleko odbiegają od tradycyjnych połączeń smakowych. Przykładem może tu być chociażby łączenie smaków znanych z kuchni japońskiej, czyli np. zakwaszanego ryżu, alg, imbiru, ze smakami kuchni indyjskiej, jak kurczak i curry. Innym osobliwym połączeniem, które jednak znajduje wielu zwolenników, jest łączenie w jednym daniu mięsa i ryby. Oryginalne połączenie smakowe, które wydawać by się mogło z góry skazane na niepowodzenie, odpowiednio przyrządzone może stanowić spójną całość i bardzo ciekawe rozwiązanie.

Tradycyjne dania w nowej odsłonie

W kuchni typu fusion znajdziemy także dania, które są znane z kuchni tradycyjnej, ale w zupełnie nowej odsłonie. I tak powstają rozmaite wariacje na temat takich dobrze znanych potraw jak pierogi, gołąbki, kotlety i mnóstwo innych. Odwiedzanie restauracji serwujących tego rodzaju dania typu fusion to bardzo dobry sposób na spróbowanie nowych smaków dla osób, które generalnie stronią od nowych dań i z obawą podchodzą do nieznanych potraw.
 
Warto wspomnieć także o tym, że wiele już znanych i lubianych dań kuchni fusion to tak naprawdę nic innego jak zaadaptowane dawno temu dania, które przywędrowały na dany teren wraz z ludnością napływową. Bardzo wyrazistym przykładem istnienia takiej kuchni jest fuzja, do której doszło w Stanach Zjednoczonych - przybysze z Włoch przynieśli ze sobą swoje upodobania kulinarne, które na amerykańskim gruncie dotarły się i nabrały bardziej miejscowego charakteru. Tak powstała chociażby znana i powszechnie lubiana na całym świecie amerykańska pizza na grubym cieście z dużą ilością składników.
 
Kuchni fusion zatem nie należy się bać. Rozwiązania, które mogą się wydawać kontrowersyjne lub pozornie nie pasujące do siebie, umiejętnie przygotowane przez zdolnego szefa kuchni zgodnie z jego wizją, mogą stać się naprawdę wyjątkowym daniem. Pod adresem potraw kuchni fusion czasem pada zarzut, że w postaci takich potraw maskowane bywają nieraz produkty, które nie są już pierwszej świeżości. Z tego względu trzeba starannie i dokładnie wybierać i sprawdzić restaurację, do której zamierza się wybrać na tego typu dania.

Dania odchudzone - kuchnia fusion sprzymierzeńcem diety

Dużym atutem kuchni fusion jest także tendencja do "odchudzania" dań, czyli stosowania mniej kalorycznych, lżejszych zamienników w potrawach, które w swojej klasycznej postaci są ciężkostrawne. W smaku takie dania mogą do złudzenia przypominać swoje tradycyjne wersje, ale wartość odżywcza i liczba kalorii będzie już inna. Czasem wystarczy zamiana np. mięsa wieprzowego na chudy drób, a odpowiednie przyprawienie dopełni dzieła i pozwoli na wyczarowanie bliźniaczego dania w wersji dietetycznej.