Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść makaron
Co zjeść burger
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Kuchnia góralska

Kuchnia góralska jest prosta, smaczna i sycąca. Potrawy góralskie bazują na produktach, które są i były dostępne w tym niezbyt urodzajnym regionie. Przede wszystkim wykorzystywano ziemniaki, produkty mączne i nabiał. Mięsa w tradycyjnych daniach było niewiele, raczej było obecne od święta. Teraz w kuchni góralskiej nie brakuje także dań z mięsa, głównie baraniny i jagnięciny. Jeśli chodzi o ryby, to w kuchni góralskiej używany jest głównie pstrąg.

Przysmaki kuchni góralskiej

Powszechnie wiadomo, że do najbardziej rozpoznawalnych przysmaków góralskich należą sery. Region słynie ze specjalnych sposobów wytwarzania serów z mleka owczego i mleka krowiego. Najbardziej znanym serem góralskim jest oscypek - wędzony ser z mleka owczego. Jest to produkt wytwarzany ściśle według tradycyjnej receptury i jest wyrobem o bardzo wysokiej jakości. Będąc w górach koniecznie trzeba spróbować prawdziwego, góralskiego oscypka.
 
Wśród dań góralskich królują placki. Popularnością cieszą się zarówno placki ziemniaczane, jak i placki mączne. Jedną z najbardziej znanych potraw tego typu są góralskie moskale. Do typowych góralskich dań mięsnych należy z kolei golonka po góralsku, pieczeń barania oraz kotlety i kiełbasy z mięsa baraniego. Wspomnieć należy także o gulaszu wieprzowym z kapustą. Wart uwagi jest również pstrąg pieczony lub lin po góralsku.

Nie tylko kwaśnica - zupy góralskie

Warto wspomnieć również o góralskich zupach, z których chyba najbardziej charakterystyczna jest kwaśnica. Jest to treściwa, sycąca i rozgrzewająca zupa na bazie kapusty kiszonej z dodatkiem mięsa. Poza kapustą w tej zupie nie ma innych warzyw. Czym innym niż kwaśnica jest góralski kapuśniak, który może być gotowany także ze świeżej kapusty, mogą w nim występować także inne warzywa. W kuchni góralskiej spotyka się również zupę grzybową, chociaż obecnie jest to głównie potrawa świąteczna.