Kuchnia góralska jest prosta, smaczna i sycąca. Potrawy góralskie bazują na produktach, które są i były dostępne w tym niezbyt urodzajnym regionie. Przede wszystkim wykorzystywano ziemniaki, produkty mączne i nabiał. Mięsa w tradycyjnych daniach było niewiele, raczej było obecne od święta. Teraz w kuchni góralskiej nie brakuje także dań z mięsa, głównie baraniny i jagnięciny. Jeśli chodzi o ryby, to w kuchni góralskiej używany jest głównie pstrąg.
Przysmaki kuchni góralskiej
Powszechnie wiadomo, że do najbardziej rozpoznawalnych przysmaków góralskich należą sery. Region słynie ze specjalnych sposobów wytwarzania serów z mleka owczego i mleka krowiego. Najbardziej znanym serem góralskim jest oscypek - wędzony ser z mleka owczego. Jest to produkt wytwarzany ściśle według tradycyjnej receptury i jest wyrobem o bardzo wysokiej jakości. Będąc w górach koniecznie trzeba spróbować prawdziwego, góralskiego oscypka.
Wśród dań góralskich królują placki. Popularnością cieszą się zarówno placki ziemniaczane, jak i placki mączne. Jedną z najbardziej znanych potraw tego typu są góralskie moskale. Do typowych góralskich dań mięsnych należy z kolei golonka po góralsku, pieczeń barania oraz kotlety i kiełbasy z mięsa baraniego. Wspomnieć należy także o gulaszu wieprzowym z kapustą. Wart uwagi jest również pstrąg pieczony lub lin po góralsku.
Nie tylko kwaśnica - zupy góralskie
Warto wspomnieć również o góralskich zupach, z których chyba najbardziej charakterystyczna jest kwaśnica. Jest to treściwa, sycąca i rozgrzewająca zupa na bazie kapusty kiszonej z dodatkiem mięsa. Poza kapustą w tej zupie nie ma innych warzyw. Czym innym niż kwaśnica jest góralski kapuśniak, który może być gotowany także ze świeżej kapusty, mogą w nim występować także inne warzywa. W kuchni góralskiej spotyka się również zupę grzybową, chociaż obecnie jest to głównie potrawa świąteczna.