Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść makaron
Co zjeść burger
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Kuchnia indyjska

Kuchnia indyjska jest kuchnią wyjątkowo aromatyczną i kolorową, słynącą z odważnych i niezwykłych połączeń smakowych. Wiele dań indyjskich jest bezmięsnych, dlatego też potrawy indyjskie są bardzo popularne wśró wegetarian. Kuchnię indyjską charakteryzują także przyprawy, takie jak kurkuma, kardamon, pieprz cayenne, kolendra czy imbir. Dania kuchni indyjskiej stanowią odwierciedlenie barwnej i różnorodnej kultury Indii.
 
Typowe dla kuchni indyjskiej jest używanie masła klarowanego ghee oraz oleju kokosowego. Te produkty stanowią najbardziej powszechnie stosowany rodzaj tłuszczu roślinnego w tej kulturze kulinarnej. Bardzo istotną rolę w kuchni indyjskiej odgrywa także soczewicza i ciecierzyca. Stanowią one podstawę bardzo wielu dań. Jeśli chodzi o dania mięsne, do ich przygotowania używany jest głównie kurczak i ryba.

Jakie dania znajdziesz w restauracji indyjskiej?

Do najbardziej znanych potraw indyjskich należą potrawy z curry. Ta typowa dla kuchni indyjskiej mieszanka przypraw używana jest do przygotowania dań zarówno wegetariańskich, jak i dań z mięsem. Bardzo charakterystyczne są także dania tandoori. Są to dania z mięsa (najczęśniej kurczaka) marynowanego w jogurcie z przyprawami, a następnie zapiekanego w specjalnym piecu tandoor. Bardzo popularne są także indyjskie pierożki samosa, czyli smażone trójkątne pierożki z farszem warzywnym lub mięsno-warzywnym.
 
Warto wspomnieć także o tradycyjnych indyjskich daniach z soczewicy, zwanych dal. Występują one w bardzo różnych odmianach. Dal, czy też dhal, to w kuchni indyjskiej zbiorcze określenie roślin strączkowych, a ich rodzajów jest bardzo dużo. Dal to także określenie indyjskiej zupy z soczewicy, która także ma wiele postaci. Wspólnym mianownikiem jest tutaj niezmiennie baza dania w postaci rośliny strączkowej.