Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść makaron
Co zjeść burger
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Kuchnia kaszubska

Kuchnia kaszubska w ogromnym stopniu wyrosła na własnym gruncie, bardzo mało jest w niej napływów innych kuchni. Jak nietrudno się domyślić, w kuchni kaszubskiej królują ryby. Region słynie z dostępu do akwenów wodnych i rybołówstwa. Smażone, pieczone, czy w postaci klopsów albo zupy - ryby na Kaszubach to podstawa kuchni. Używane są zarówno ryby słodkowodne jak i słonowodne, w zależności od lokalizacji. Kuchnia kaszubska jest jak na kuchnię polską dosyć lekka, ponadto zróżnicowana i zdrowa.

Kaszubski drób

Kaszuby słyną także z drobiu. W przeszłości ogromna większość gospodarstw hodowała gęsi i kaczki, stąd naturalna była obecność mięsa drobiowego w kuchni tego regionu. Gęsina z Kaszub uznawana jest za jedną z najlepszych w kraju, doceniania jest również poza jego granicami. Kaszubskie dania z drobiu są wyjątkowe i nie zawiodą oczekiwań nawet największych smakoszy.

Nie tylko woda - bogactwo lasów i pól na Kaszubach

Dania kaszubskie to także bogactwo lasów. Chodzi tutaj zarówno o dziczyznę, jak i owoce runa leśnego. Dania z dziczyzny obecne są zwłaszcza w południowej części regionu, gdzie są rozległe tereny leśne. Oczywiście w regionalnej kuchni wykorzystywane są również grzyby, a owoce używane są zarówno w daniach wytrawnych, jak i do przygotowania deserów. Owoce są także specjalnie uprawiane na Kaszubach, wyjątkowymi walorami odznacza się zwłaszcza truskawka kaszubska.
 
W kuchni kaszubskiej dużą rolę odgrywają też dania mączne. Produkty powstałe ze zbóż to przede wszystkim różne placki, racuchy i ciasta, ale też pierogi. Wśród dań kuchni z Kaszub także są potrawy ziemniaczane, ale jest ich mniej niż w innych kuchniach regionalnych w Polsce. Dodatkowo w potrawach kaszubskich obecne są warzywa, głównie buraki, marchew i brukiew.