Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść makaron
Co zjeść burger
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Kuchnia śląska

Kuchnia śląska cechuje się przede wszystkim tym, że jej potrawy są treściwe i sycące. Prym wiodą przede wszystkim potrawy ziemniaczane i mięsne, a w całym kraju szeroko znane są zwłaszcza ziemniaczane kluski śląskie i rolady wieprzowe. Kuchnia śląska jest jedną z najbardziej charakterystycznych kuchni na terenie Polski, wiele dań śląskich powszechnie uznawane jest także jako typowo polskie potrawy.

Dania kuchni śląskiej

Na kuchnię śląską wyraźny wpływ miała m.in. kuchnia niemiecka, czeska i austriacka, jednak w dużej mierze ta kuchnia, zwłaszcza w regionie Górnego Śląska, opiera się o potrawy powstałe i popularne właśnie w tym regionie. Tradycyjne dania śląskie przygotowywane są z produktów dostępnych lokalnie, czyli wspomniane ziemniaki, kasze, kapustę kiszoną, nabiał, a w późniejszym czasie także mięso wieprzowe i inne składniki pozyskiwane z trzody chlewnej, które wykorzystywało się do wytwarzania wędlin podrobowych.
 
Typowe dla kuchni śląskiej są także kwaśne i słone zupy. Do najbardziej rozpoznawalnych należy żur na zakwasie z mąki żytniej razowej. Charakterystyczna jest także wodzionka, czyli cienka i słona zupa z chlebem, albo bryja, której podstawą jest rozrzedzona kasza, mająca postać gęstej zupy. Zwłaszcza wodzionka jest mocno związana z tradycją kuchni śląskiej, powszechnie gościła w wielu domach na śląsku w dni powszednie.

Śląskie desery

Na uwagę zasługują także śląskie słodkości. Jednym z najbardziej znanych przysmaków jest śląski kołocz - ciasto, które może być z serem, makiem albo tylko z posypką. Popularna jest także szpajza - słodki deser jajeczny, może być z dodatkiem soku lub alkoholu (w wersji dla osób dorosłych). Słodką potrawą świąteczną są makówki, czyli kawałeczki pieczywa moczone w mleku z makiem, słodzonym miodem i bakaliami.