Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść makaron
Co zjeść burger
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Kuchnia śródziemnomorska

Kuchnia śródziemnomorska jest bardzo lubiana i doceniana na całym świecie. Bogata w ryby, owoce morza, mięso, warzywa i aromatyczne przyprawy przywodzi na myśl ciepłe południowe słońce. Dania kuchni śródziemnomorskiej bazują na miejscowych, świeżych składnikach oraz ziołach. Kuchnie śródziemnomorskie słyną także z docenianych przez smakoszy wyjątkowych serów. Do charakterystycznych cech kuchni śródziemnomorskich należą również wyjątkowe trunki.
 
Do najbardziej znanych kuchni śródziemnomorskich należy kuchnia włoska, kuchnia grecka, kuchnia hiszpańska i kuchnia francuska. Smaki i potrawy rodem z obszaru basenu Morza Śródziemnego to jednak o wiele więcej. Warto wspomnieć choćby o kuchni czarnogórskiej, kuchni chorwackiej, kuchni słoweńskiej czy kuchni albańskiej, ale równie warte uwagi są kuchnie północnoafrykańskie. Należą do nich m.in. kuchnia marokańska, kuchnia libijska oraz kuchnia algierska.

Jakie smaki w kuchni śródziemnomorskiej?

Kuchnia śródziemnomorska słynie z powszechnego wykorzystywania oliwy z oliwek, a także świeżych ziół. Należą do nich m.in. bazylia, rozmaryn, oregano, mięta czy pietruszka. Popularne przyprawy to także kolendra, chilli, kumin czy czosnek. Wśród warzyw królują pomidory, ciecierzyca, bakłażan, cukinia, kabaczki i ogórki, a także różne rodzaje sałat: rzymska, roszponka czy rukola. W rejonie śródziemnomorskim bardzo lubiana jest baranina, mięso kozy oraz drób.

Owoce morza

W wielu daniach kuchni śródziemnomorskiej wykorzystywane są owoce morza. Do najpopularniejszych należą krewetki, kalmary czy ośmiornice. Jednym z najbardziej rozpoznawanych dań śródziemnomorskich z owocami morza jest hiszpańska paella z krewetkami. Popularnością nie ustępuje także włoskie tagliatelle z krewetkami czy różnego rodzaju lekkie i smakowite sałatki z owocami morza. Owoce morza używane są także do przygotowania zup, doskonale sprawdzają się także w charakterze przystawek.

Popularne dania kuchni śródziemnomorskiej

Do najbardziej znanych dań śródziemnomorskich należą włoskie spaghetti, lasagne oraz pizza, greckie dania z baraniny, potrawy z serem feta czy słynne tzatziki, francuskie tarty, croissanty, wina i sery, hiszpańska paella, rozmaite tapas i sangrii, a także aromatyczne dania afrykańskie z kaszą i mięsem. Bogactwo dań kuchni śródziemnomorskiej jest jednak ogromne, istnieje bardzo duże zróżnicowanie charakterystycznych dań pod względem regionów. Warto więc próbować kuchni różnych krajów basenu Morza Śródziemnego.