Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść makaron
Co zjeść burger
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Naleśniki

Trudno chyba znaleźć osobę, która nie lubi naleśników. Występują one w tylu wariantach i są przyrządzane na tak wiele różnych sposobów, że każdy znajdzie taką postać naleśników, która będzie mu smakowała. Naleśniki mogą być potrawą słodką lub wytrawną, występować solo lub stanowić część dania (np. zapiekanka naleśnikowa), mogą być zarówno przystawką, daniem głównym i deserem, w reszcie mogą być potrawą na gorąco lub na zimno. Jest to niesamowicie plastyczne danie, wariacje na jego temat mogą zaskoczyć nawet prawdziwych koneserów i smakoszy.

Jedno danie, mnóstwo sposobów przygotowania

Prostota przygotowania naleśników ma wielką zaletę - pozwala na niemal nieograniczone modyfikowanie przepisu tak, by pasował właściwie do każdej diety. Zatem osoby na diecie bezglutenowej czy weganie absolutnie nie muszą zapominać o naleśnikach, takie naleśniki też znajdują się w menu różnych restauracji. Z kolei jeśli chodzi o farsz, to tutaj faktycznie ograniczeniem jest tylko wyobraźnia szefa kuchni. Do naleśników pasuje absolutnie wszystko, w restauracjach można znaleźć naleśniki w przeróżnych odsłonach. Największy i najbardziej fantazyjny wybór jest oczywiście w naleśnikarniach.

Danie lubiane przez dzieci

Kolejnym ogromnym atutem naleśników jest to, że danie jest lubiane przez dzieci. Do restauracji serwującej naleśniki można zatem wybrać się bez przeszkód całą rodziną, nie ryzykując zbytnio, że dzieci nie będą mogły nic dla siebie wybrać w menu. Nawet jeśli w danej restauracji nie ma specjalnego menu dla dzieci, ale są naleśniki - jest szansa, że najmłodsi będą zadowoleni. Z kolei naleśniki typowo dla dzieci zwykle mają prosty, łagodny w smaku i gładki w konsystencji farsz. Dzieciom mogą się spodobać także naleśniki amerykańskie, tzw. pancakes.

Naleśniki w wersji odchudzonej

Naleśniki często kojarzą się z daniem dość sytym i kalorycznym, ale osoby na diecie nie muszą całkowicie z nich rezygnować. Naleśniki mogą występować także w postaci dietetycznej. Ciasto naleśnikowe przygotowywane jest na przykład z mąki pełnoniarnistej czy orkiszowej, bez cukru, przy użyciu mleka o niskiej zawartości tłuszczu i smażone bez oleju. Farsz oczywiście w takim przypadku także jest dietetyczny, często w wersji wegetariańskiej.