Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść makaron
Co zjeść burger
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Naturalne produkty miejscowe

Na szczególną uwagę zasługują restauracje, w których do przygotowania potraw wykorzystywane są naturalne produkty miejscowe. Nietrudno taką informację zdobyć - te miejsca zwykle eksponują taki walor swojej kuchni, bo i jest czym się pochwalić. W restauracji używającej produktów naturalnych pochodzących od lokalnych producentów, najpewniej możesz się spodziewać wysokiej jakości dań, wspaniałego smaku i tego, że kuchnia bazuje wyłącznie na świeżych składnikach. Nic, tylko wybrać się w takie miejsce z pustym brzuchem i po kolei kosztować wszystkich pyszności!
 
Korzystanie z produktów miejscowych doskonale odzwierciedla charakter okolicy i ukazuje jej walory. Oznacza to, że w okolicy słynącej z leśnych terenów łownych możemy się spodziewać restauracji z kuchnią myśliwską, oferującej dania z dziczyzny. W regionie słynącycm z upraw ziemniaków możemy szukać miejsc serwujących niesamowite potrawy ziemniaczane. W pobliżu hodowlanych stawów rybnych warto szukać restauracji ze świeżymi daniami rybnymi w menu. Jeżeli po sąsiedzku z daną restauracją urzęduje serowar, to bardzo prawdopodobne, że w tej restauracji znajdziemy przystawki i dania z wykorzystaniem lokalnych serów. Taka kuchnia czerpie to, co najlepsze z regionu i dostarcza gościom restauracji niepowtarzalnych i niezapomnianych doznań smakowych.

Im więcej lokalnych produktów naturalnych, tym lepiej

W kuchni mogą być wykorzystywane także nie charakterystyczne, ale te bardziej zwyczajne produkty. Mięso wołowe czy wieprzowe od lokalnego producenta będzie świeże i smaczne, miejscowy rolnik dostarczy ekologicznie uprawianych warzyw, a hodowca drobiu jajek od kur z wolnego wybiegu. Nawet proste danie z wykorzystaniem naturalnych składników od miejscowego dostawcy może zachwycać smakiem, jeśli będzie przygotowane z wysokiej jakości produktów.
 
Wystarczy pomyśleć choćby o idealnie wysmażonych, złotych plackach ziemniaczanych z ekologiczną cebulką, z dodatkiem w pełni naturalnej, wiejskiej śmietany oraz ogórkiem kiszonym domowym sposobem, w autorskiej zalewie - każdego smakosza porwie niewyszukana potrawa, która dzięki wyśmienitym składnikom staje się naprawdę godna zapamiętania na długi czas, a odwiedziny w restauracji używającej lokalnych produktów do przygotowania dań będą wyjątkowo udane.