Na szczególną uwagę zasługują restauracje, w których do przygotowania potraw wykorzystywane są naturalne produkty miejscowe. Nietrudno taką informację zdobyć - te miejsca zwykle eksponują taki walor swojej kuchni, bo i jest czym się pochwalić. W restauracji używającej produktów naturalnych pochodzących od lokalnych producentów, najpewniej możesz się spodziewać wysokiej jakości dań, wspaniałego smaku i tego, że kuchnia bazuje wyłącznie na świeżych składnikach. Nic, tylko wybrać się w takie miejsce z pustym brzuchem i po kolei kosztować wszystkich pyszności!
Korzystanie z produktów miejscowych doskonale odzwierciedla charakter okolicy i ukazuje jej walory. Oznacza to, że w okolicy słynącej z leśnych terenów łownych możemy się spodziewać restauracji z kuchnią myśliwską, oferującej dania z dziczyzny. W regionie słynącycm z upraw ziemniaków możemy szukać miejsc serwujących niesamowite potrawy ziemniaczane. W pobliżu hodowlanych stawów rybnych warto szukać restauracji ze świeżymi daniami rybnymi w menu. Jeżeli po sąsiedzku z daną restauracją urzęduje serowar, to bardzo prawdopodobne, że w tej restauracji znajdziemy przystawki i dania z wykorzystaniem lokalnych serów. Taka kuchnia czerpie to, co najlepsze z regionu i dostarcza gościom restauracji niepowtarzalnych i niezapomnianych doznań smakowych.
Im więcej lokalnych produktów naturalnych, tym lepiej
W kuchni mogą być wykorzystywane także nie charakterystyczne, ale te bardziej zwyczajne produkty. Mięso wołowe czy wieprzowe od lokalnego producenta będzie świeże i smaczne, miejscowy rolnik dostarczy ekologicznie uprawianych warzyw, a hodowca drobiu jajek od kur z wolnego wybiegu. Nawet proste danie z wykorzystaniem naturalnych składników od miejscowego dostawcy może zachwycać smakiem, jeśli będzie przygotowane z wysokiej jakości produktów.
Wystarczy pomyśleć choćby o idealnie wysmażonych, złotych plackach ziemniaczanych z ekologiczną cebulką, z dodatkiem w pełni naturalnej, wiejskiej śmietany oraz ogórkiem kiszonym domowym sposobem, w autorskiej zalewie - każdego smakosza porwie niewyszukana potrawa, która dzięki wyśmienitym składnikom staje się naprawdę godna zapamiętania na długi czas, a odwiedziny w restauracji używającej lokalnych produktów do przygotowania dań będą wyjątkowo udane.