Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść makaron
Co zjeść burger
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Owoce morza

Owoce morza, czyli z języka włoskiego frutti di mare, uchodzą na ogół za bardzo wykwintną kuchnię i często są zarezerwowane na specjalne okazje. Owoce morza zyskują jednak na popularności i stają się coraz łatwiej dostępne, a do dobry znak - są one bardzo zdrowe i ich obecność w diecie jest bardzo wskazana. Warunkiem oczywiście jest to, że owoce morza będą świeże i dobrej jakości. Stale rośnie liczba miłośników owoców morza i powiększa się grono osób, które wybierają owoce morza nie tylko od święta. Doskonale widzą to restauracje, które chętnie w miarę możliwości włączają owoce morza do swojego menu.

Owoce morza w kuchniach świata

Generalnie dania z owoców morza można znaleźć w restauracjach śródziemnomorskich, amerykańskich oraz japońskich. Powód jest bardzo prosty - w tych krajach świeże owoce morza dostępne są na wyciągnięcie ręki, stąd ich oczywista obecność w tradycyjnej kuchni tych miejsc. Rzecz jasna owoce morza obecne są jeszcze w wielu innych kuchniach świata. Najbardziej powszechne i najchętniej wykorzystywane do przygotowania dań są krewetki. Przy ich użyciu szefowie kuchni tworzą rozmaite dania w różnych stylach, ale do najpopularniejszych należą krewetki smażone, makaron z krewetkami, pizza z krewetkami czy sushi z krewetkami.

Dania z owoców morza

Owoce morza to jednak znacznie więcej, niż różne gatunki krewetek. Wśród dań z owocami morza są także potrawy z kalmarów, ośmornic, małży, ostryg, krabów czy homarów. Dania z owoców morza mogą mieć charakter zarówno przystawek, jak i dań głównych. Owoce morza używane są także do przygotowania zup. Nie każdy jest miłośnikiem owoców morza, ale zdecydowanie warto ich spróbować chociaż raz i poszerzyć swoje kulinarne horyzonty.
 
Osoby niedoświadczone w spożywaniu owoców morza na początku mogą mieć problem z ich jedzeniem. Większość owoców morza trzeba odpowiednio "rozbroić" przed zjedzeniem. Przygodę z owocami morza warto zatem rozpocząć w towarzystwie bardziej doświadczonych osób i wspólnie wybrać się do restauracji serwującej owoce morza. Dzięki temu będzie można liczyć na porady i podpatrywać, jak należy zabrać się za daną potrawę. Bez obaw można także poprosić o wskazówki kelnera.