Mówiąc o turystyce kulinarnej, nie sposób pominąć restauracji hotelowych. Czego więcej trzeba turyście kulinarnemu, niż zakwaterowanie w komfortowym hotelu, który dodatkowo posiada wartą uwagi restaurację na miejscu. Oprócz oczywistych korzyści, jakie daje restauracja hotelowa na miejscu (wygoda korzystania, łatwość dostępu, możliwość zamówienia dań restauracyjnych do pokoju i wiele więcej), bardzo często dodatkowym walorem jest odzwierciedlenie charakteru regionu w klimacie restauracji i wyraźne wpływy kuchni lokalnej w menu.
Restauracja w hotelu - gratka dla turysty kulinarnego
W hotelowych restauracjach przeważnie można spróbować lokalnych przysmaków, kulinarnie wyróżniających to miejsce i dodatkowo zapadających w pamięć odwiedzającym je gościom. Jeżeli odwiedza się region słynący ze swojej kuchni, warto pomyśleć o zatrzymaniu się w hotelu z restauracją, w której znajdziemy dania kuchni regionu. Bardzo często w takich przypadkach można się spodziewać równieć lokalnych specjałów serwowanych również na śniadaniu. Jednocześnie w menu nie brak także tradycyjnych dań, aby każdy gość znalazł coś odpowiedniego dla siebie.
Wybierając pobyt w hotelu z własną restauracją można bardzo wygodnie połączyć wypoczynek z poszerzaniem kulinarnych horyzontów. Gdy do tego doda się odwiedzanie lokalnych atrakcji, ciekawych miejsc i okolicznych zabytków wraz z poznawaniem miejscowego folkloru i kultury, można w całościowy i kompleksowy sposób na chwilę naprawdę zanurzyć się w atmosferze danego regionu i zyskać najwięcej wrażeń. W końcu o to chodzi w turystyce, aby poczuć wyjątkowy klimat odwiedzanego miejsca i ulec jego niepowtarzalnemu urokowi.
Restauracje hotelowe dla gości spoza hotelu
Nierzadko restauracje hotelowe są jednymi z najlepszych punktów gastromonicznych w mieście lub okolicy. Warto wiedzieć o tym, że ogromna większość restauracji w hotelach jest także otwarta na gości z zewnątrz (osoby nie mieszkające w hotelu). Wiele osób pomija hotelowe restauracje w swoim planie kulinarnych podbojów właśnie z powodu przekonania, iż jest są to miejsca wyłącznie dla gości hotelu. Niektóre z nich wymagają wcześniejszej rezerwacji stolika. Restauracje hotelowe bywają niedostępne dla gości z zewnątrz w czasie świąt lub długich weekendów.