Turysta Kulinarny
Kuchnia polska tradycyjna
Co zjeść makaron
Co zjeść burger
Co zjeść sushi
Atuty dania wegańskie
Atuty przysmaki regionalne
Atuty udogodnienia dla dzieci

Steki

Steki - kwintesencja smaku mięsa

Jakość mięsa używanego do przygotowania potrawy zawsze jest bardzo istotna, jednak w przypadku steku ma jeszcze bardziej szczególne znaczenie. Mięso do steku musi być najwyższej jakości, gdyż to właśnie ono ma decydujący wpływ na walory smakowe potrawy. Mięso gra tutaj główną rolę, bukiet smaków nie jest uzupełniany innymi składnikami. Stanowią one jedynie opcjonalny dodatek, absolutnie nie przyćmiewający smakowo głównego składnika.

Stopnie wysmażenia steka

Stek jest delikatnie przyprawiany, jeśli w ogóle używane są przyprawy. Stek poddawany jest obróbce termicznej w różnym natężeniu, dlatego może mieć różne stopnie wysmażenia: od krwistego, ledwie ściętego z wierzchu, aż po dobrze wysmażony, całkowicie pozbawiony surowej części. Ciekawym rozwiązaniem dostępnym w niektórych restauracjach jest to, że mięso podawane jest np. z podgrzewanym kamieniem, na którym gość sam umieszcza mięso i sam decyduje, w którym momencie stopień wysmażenia mu odpowiada.

Jakie mięso na stek?

Stek przeważnie jest przygotowywany z mięsa wołowego. Najczęściej spotykane są steki wycinane z antrykotu lub rostbefu, wykorzystywana jest także polędwica oraz część zwana bavette. Mięso może być całkowicie surowe lub sezonowane, czyli przechowywane przez jakiś czas w specjalnych warunkach. Mięso może być sezonowane na sucho lub na mokro. Wybierając się na stek do restauracji zawsze na miejscu można zasięgnąć informacji, z jakiego mięsa przygotowywane są steki.
 
Steki mogą być przygotowane także z pewnych rodzajów dziczyzny (np. comber z jelenia albo sarny) lub też z mięsa ryb. Stek rybny często bywa przyrządzany na przykład z tuńczyka lub łososia. Mięso jest w tym przypadku wycinane inaczej, niż przy filetach - do steka wykorzystuje się dzwonko ryby. Steki z ryby często opiekane są na grillu.